2020. március 23., hétfő

6. a Testnevelés


Tájékoztató az otthoni testnevelés órák megszervezésével kapcsolatban
Kedves Tanítványom!
A távoktatás teremtette helyzet a megszokottól teljesen új megoldás bevezetését teszi szükségessé a testnevelés órák megszervezése kapcsán is. Elsődleges cél, hogy fittséged és egészséged minél jobb legyen. Sőt, dolgozzunk együtt annak érdekében, hogy ebben a különös helyzetben is folytatódjon fejlődésed. Ne aggódj, mindehhez kapsz segítséget. Ugyanakkor legyél felelős hozzáállású, végezd a munkádat becsületesen, adott esetben bátran használd kreativitásodat is. Ha segítségre lesz szükséged, keress bátran! (palinkas2018@citromail.hu)
Az alábbiakban röviden bemutatásra kerül, mire számíthatsz az otthoni testnevelés óráid során. És ne feledd, hogy a feladatokon kívül légy sokat a szabad levegőn, de csakis ellenőrzött körülmények között: labdázz, készíts akadálypályát, fuss minden nap egy kicsit!
A tanórákat kéthetes ciklusokra bontjuk, melynek tartalmát heti bontásban előre megkapod. Javarészt képességfejlesztést, valamint elméleti ismeretszerzést célzó feladatokkal találkozhatsz, de törekedni fogok arra, hogy érdekes ötleteket adjak otthoni mozgásos játékokra, ügyességed sokrétű fejlesztésére, a kondíciód növelésére is.
Az adott ciklus alatti aktivitásodról önállóan jelzel vissza. Ennek VALÓDISÁGÁT NEM VONOM KÉTSÉGBE!, így az ehhez kapcsolódó értékelési rendszer a BIZALOMra épül. Kérem, hogy kezeld mindezt felelősségteljesen!
A „tanórákon” (vagy akár azokon kívül is) pontokat gyűjtesz. Az adott ciklusban megszerzett pontjaid alapján kapsz érdemjegyet. Minden kéthetes ciklust követően legalább egy érdemjegyet kapni fogsz, amelynek meghatározása a részemre visszaküldött önértékelési lap alapján történik.  Készíts önmagad számára egy hasonló felbontású üres táblázatot, akár kézzel, de én is küldök egy mintát Neked. Ebben a megszerzett pontjaidat naponta jelölöd, illetve feltünteted a pluszpontokat eredményező tevékenységeidet.
Az órák tartalmát igyekezz tartani - a táblázatot a tananyagnak megfelelően töltsd ki, még ha meg is cseréled olykor a feladatokat!
Mindenképp törekedj arra, hogy az egyes napokon meghatározott mozgásos tartalmak teljesítésekor, illetve a ciklusban elvégzendő elméleti ismeretszerzés során legalább 1 pontot elérj. És ne feledd, hogy légy sokat a szabad levegőn, mozogj – ezzel is +pontokat szerezve!
A plusz pontok megszerzését a tevékenységek felsorolásával jelezd, illetve szükség esetén megvalósulását bizonyítsd csatolmányként elküldve. Minden feladat előtt kb. 5 percben alaposan melegíts be a csatolt videók valamelyikét felhasználva https://www.youtube.com/watch?v=NMalIZTBw-M https://www.youtube.com/watch?v=kuzaDJzqCGA  vagy akár önállóan testnevelés órai emlékeidből kiindulva. A feladatok végén nyújtsd meg az izmaidat. Segít pl: https://www.youtube.com/watch?v=lcg9xFMfV_4
Ha valami nem sikerül elsőre, gyakorold egész nap, s este pontozd magad! J
Bármilyen kérdés esetén keress bátran!          Sok sikert, jó mozgást kívánok minden napra!

Testnevelés órák március 23 – március 27. között
Mozgásos tevékenységek tartalma
Teljesítésért járó pontértékek
1 pont
2 pont
3 pont
1.      Március 23. A linken látható szabadgyakorlat-lánc (az első 45 másodpercnyi tartalom) megtanulása – fejleszd koordinációdat!
32 ütem megtanulása
48 ütem megtanulása
önállóan megtervezett 48 ütem megtanulása
2.      Március 24. A linken látható tánc elsajátítása J Jó mókázást!

Ha ez a feladat nem tetszik, azért próbálkozz vele,-  majd csináld meg az 5. feladatot, s azt pontozd magadnak! J
legalább a fele sikerült
sikerült elsajátítani
egy hasonló újabb tánc elsajátítása is megtörtént
3.      Március 25. A linken látható feladatsor elvégzése feladatonként 3 ismétlésszámmal:
feladaton-
ként 10 mp-ben
feladaton-ként 20 mp-ben
feladatonként 30 mp-ben
4.      Március 26. Állóképesség fejlesztése önállóan tervezett futó, vagy szökdelő feladatokkal (akár helyben is) – segítség: atlétikai futásokat küldtem Neked múlthéten: https://www.youtube.com/watch?v=FN6FMtCA988&list=PLnf2urHH_WbGuFq_IN1QGr1JwIK-cYhGR&index=16
3x2 perc 1 perces pihenőkkel
3x3 perc 1 perces pihenőkkel
3x4 perc 1 perces pihenőkkel
5.      Március 27. Törzserősítés PLANK módszerrel – 2 sorozat!
feladatonként 15 mp-ben
feladatonként 20 mp-ben
feladatonként 25 mp-ben
A hét során teljesítendő, elméleti ismeretszerzést célzó tartalom:
a zanza.tv –n lévő videók közül megtekintendő:  https://zanza.tv/testneveles-es-sport/sportegeszsegtan  : 1. Az egészséges életmód alapelvei.  2. A testedzés életkori sajátosságai 3. A sportolói táplálkozás alapelvei.
1db
2db
3db




Az alábbi tevékenységekkel plusz 1 pont szerezhető:



Értékelési táblázat:

¾   Mindig megtartott bemelegítés.
¾   Az erősítő feladatokat mindig követte nyújtás 8-10 percben.
¾   „Tanórán”  kívül –lehetőleg szabad levegőn - végzett legalább 60 perces mozgásos aktivitás  - pl.  kertészkedés, „távoktatásos” sportági edzés, fizikai megterhelést jelentő házkörüli feladatok, trambulinozás … (naponta 1 pont!)
¾   Szülők/testvér bevonása mozgásos tevékenységbe hasonló időtartamban.
¾   Az előző napi feladat(ok) elvégzése másnap is.
¾   Elvégzett feladat „bizonyítékának” elküldése részemre (videófelvétel, applikációval összegzett teljesítmény, 2 hetes ciklusra vonatkozóan vázlatosan megírt edzésnapló, élménybeszámoló: mi jelentett kihívást, mi volt számodra könnyű…)
¾   Vélemény megfogalmazása, értelmesen! J
 12 pont alatt
Elégtelen (1)

 12-17 pont
Elégséges (2)

18-25 pont
Közepes (3)

26-30 pont
Jó (4)

 30 pont fölött
Jeles (5)


Elért pontszám:



























Önértékelő lap testnevelés óráimról az alábbi két hetes ciklusban: március 23 – április 03.
Mozgásos tevékenységeim tartalma
Megszerzett pontjaim
1         pont
2 pont
3 pont
1.óra:



2.óra:



3.óra:



4.óra:



5.óra:



6.óra:



7.óra



8.óra



9.óra



10.óra



Elméleti feladat 1. hét:



Elméleti feladat 2. hét:



Véleményem: (+pont jár érte! J )










Az alábbi tevékenységeimmel szereztem plusz pontot:

















Értékelési táblázat:

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
12 pont alatt
Elégtelen (1)

12-17 pont
Elégséges (2)

18-25 pont
Közepes (3)

26-30 pont
Jó (4)

30 pont fölött
Jeles (5)

Elért pontszámom:









  
Aláírásom:



ÁPRILIS 04-én VAGY  05-én VAGY 06 –án várom a kitöltött lapot!
Akár kézzel is készíthetsz egyet egy lapra!







Szorgalmi feladat – ha ügyesen végig csinálsz 2 hetet ( 10 munkanapot) – kapsz egy 5-öst! Vigyázz! Nem a beírt magas számokra jár az érdemjegy, hanem a becsületesen elvégzett munkára! Honnan fogom tudni, hogy becsületesen dolgoztál végig? Onnan, hogy TŐLED lesz becsületes a feladat végrehajtása, és én megbízom Benned!
Fekete, fehér, igen, nem
Szükséges eszközök: nincs
A feladat leírása: Az "otthon tanulás" során - könyvolvasás, zenehallgatás, beszélgetés vagy egyéb tevékenység közben - ha olvasod vagy meghallod a következő szavakat, akkor a lejjebb leírt feladatokat hajtsd végre:
Fekete: egyensúlyozás egy lábon 30 másodpercig, majd csere
Fehér: helybenfutás magas térdlendítéssel 30 másodpercig
Igen: plank  (fekvőtámaszhelyzet;  alkartámasszal végezd) 30 másodpercig
Nem: jumping-jack, azaz:  terpesz-zár szökdelés 30 másodpercig

Ha elfelejtettél egyet, később jutott eszedbe – pótolhatod a gyakorlatot később is! Ha 1 nap maradt ki, pótold egy hétvégivel – legyél rugalmas! Vezesd ezt nekem egy táblázatba, s küldd el nekem ÁPRILIS 4-én, 5-én vagy 6-án! A táblázatot le is rajzolhatod, majd befotózva küldd el nekem! Darabra írd be, aznap abból mennyit csináltál! Ha egyet sem, mert nem fordult elő a szó: írj 0-t!

márc.23.-ápr. 03
FEKETE
FEHÉR
IGEN
NEM
1.     nap





2.     nap





3.     nap





4.     nap





5.     nap





6.     nap





7.     nap





8.     nap





9.     nap





10.  nap







Kitartó figyelést és jó edzést kívánok!
Bella-Pálinkás Csilla Tanárnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Gyerekek! Köszönöm a kitartó munkátokat ebben a különleges helyzetben is! Jó pihenést, kikapcsolódást kívánok a nyári szünetre! V...